ČNB zpřísní hypotéky a brexit jí v tom hraje do karet (24. červen 2016)

ČNB reguluje hypoteční úvěry a její obava je oprávněná, nejen vzhledem k podmínkám na trhu úvěrů v České republice, ale i situaci v celé Evropské unii spojené s odchodem Velké Británie.


ČNB omezuje hypoteční úvěry

V návaznosti na Zprávu o finanční stabilitě 2015/2016 ČNB nařizuje snížení maximální hodnoty výše úvěrů vůči zástavní hodnotě (dále LTV). Současný limit LTV bude od 1. října 2016 snížen ze 100 % na 95 %. Další snížení na 90 % proběhne 1. dubna 2017.

Zároveň stávající doporučený limit 10 % z objemu nově poskytnutých úvěrů v rozmezí hodnot LTV 90 až 100 % se od 1. října 2016 mění na LTV 85 až 95 %1. dubna 2017 se tento limit změní na 15 % z objemu nově poskytnutých úvěrů v rozmezí LTV 80 až 90 %.

Z toho vyplývá, že banky budou pravděpodobně výrazně přísněji posuzovat úvěry v pásmu LTV 80 až 90 %. Většina nových hypotečních úvěrů se však pohybuje právě v tomto pásmu.

Pokud uvažujete o investiční nemovitosti, rovněž zpozorněte, protože ČNB dále doporučuje finančním institucím, aby za využití dostupných informací byl řádně identifikován účel úvěru, tj. zda má sloužit k financování vlastního bydlení, nebo k nákupu investiční nemovitosti (určené k pronájmu apod.). Rizikovější případy by měly banky znevýhodňovat snížením LTV na maximální hodnotu 60 %.

Zpráva ČNB vychází z vývoje na trhu nemovitostí a úvěrů na bydlení. Jako akutní nehodnotí přehřívání trhu, ale úvěrové standardy považuje za značně uvolněné a u některých institucí vidí vyšší rizika. Nicméně připojuje se i další rizikový faktor, a to rozhodnutí vystoupení Velké Británie z Evropské unie, který začíná více odůvodňovat rozhodnutí ČNB.

Brexit, rizika a další vývoj

Žijeme v globalizovaném světě, který je natolik propojený, že potíže v EU, nebo její rozkol, budou mít dříve nebo později zásadní vliv i na naší ekonomiku.

Co můžeme očekávat? Skepticismus poroste, Británie udělala první krok, ale není tajemstvím, že euroskepticismus roste i v jiných zemích, jako Francie, Nizozemí a Skandinávie (dle Pew Research Center). Výstup Velké Británie z Evropské unie je výsledkem svobodného rozhodnutí občanů UK, jaké to bude mít ale reálné dopady, nikdo přesně neví. Co lze ale s jistotou říci, že se finanční trhy zachovají přesně tak, jak budeme danou situaci vnímat. Jestliže ji pojmeme jako tragédii, pak můžeme očekávat další finanční krizi, jestliže však k situaci řešení vztahů EU a UK přistoupíme s chladnou hlavou, pak máme šanci se krizi vyhnout. O tom už ale nerozhodují občané, ale politici a interpretace různých názorů médii. Emoce ovlivňují ratio, proto je více než důležité hledat ty nejlepší cesty nejen výstupu UK z EU, ale i další spolupráce, protože UK je silnou ekonomikou a pro řadu zemí, včetně ČR, významným obchodním partnerem. Samozřejmě i důležitým faktorem brexitu bude, jak se s ním vypořádá samotná Británie. Skončí v politické krizi? Velmi pravděpodobně, ale to rozdýchá, záleží však jak rychle, protože evropští partneři budou netrpělivě čekat na její politická rozhodnutí.

Bezpečné financování bydlení

Pokud se připravujete na financování bydlení, určitě zvažte návštěvu některého z odborníků naší kanceláře, který vám pomůže se připravit nejen na omezující pravidla ČNB, ale hlavně navrhnout strategii tak, abyste byli schopni bezpečně splácet své závazky za různých životních situací, jež budoucnost přinese, a stejně jako brexit jste nemohli ovlivnit.

Vyberte si svého odborníka

Kontakty na poradce naleznete na www.davidkucera.cz/nas-tym.

Poznámky a zdroje

ČNB zpřísní hypotéky, půjčky na 100 procent hodnoty nemovitosti skončí

Publikováno: 24.06.2016


Čtěte také:

Splatili hypotéku, zaplatili za…

AktuálněDavidMédia

David Kučera na iDnes komentuje, proč si majitelé rozdílně zastavených nemovitostí kvůli hypotéce za vklad do katastru nemovitostí při doplacení závazku připlatí.

Splatili hypotéku, zaplatili za výmaz z katastru

Čeká nás pokles nebo růst cen…

AktuálněDavidMédia

David Kučera komentuje v pořadu Sama doma, jak jsou na tom nyní ceny nemovitostí. Dodává, co je to úroková sazba a jaká je ta ideální. Upozorňuje však, že i nízké úrokové sazby nejsou pro…

Čeká nás pokles nebo růst cen nemovitostí?

Nárok pozůstalých - jak je to s…

AktuálněDavidFacebookMédia

David na iDnes komentuje, jak se nakládá s cennými věcmi po úmrtí v nemocnici. Upozorňuje, že hodnotné věci, jako šperky, jdou nejdříve do dědického řízení. Do vydání rozhodnutí dědického…

Nárok pozůstalých - jak je to s hodnotnými věcmi?