5 tipů jak a proč investovat (4. listopad 2017)

Kladete si otázky, zda investovat, nebo raději spořit, jak by mělo vypadat investiční portfolio, na co si dát pozor nebo zda to raději nechat na roboty? Nejen na tyto otázky najdete odpovědi v tomto článku, publikovaném také v Hospodářských novinách.


Investovat nebo spořit? To je základní otázka, kterou si řadi lidí klade. Většinou ale vyvěrá z řady jiných, nezdpovězených otázek. Právě některé z nich se Vám pokusím zodpovědět, abyste se mohli rozhodnout, zda je již ten správný čas začít. Na koci textu je pak odkaz na celý článek uvěřejněný v Hospodářských novinách.

5 tipů jak a proč investovat

1. tip: Kdy spořit a kdy investovat?

Spoříte-li peníze na spořicích účtech nebo termínovaných vkladech, pak vám inflace způsobuje reálnou ztrátu. Každá vložená 100koruna od roku 2003-15 byla v průměru zhodnocena 5,7 % po zdanění. Inflace však způsobila ztrátu cca 18 %, tedy reálná hodnota činí 82 Kč, i když to na výpisu z účtu není vidět. Chcete-li dlouhodobě překonávat inflaci, pak je třeba podstoupit určité riziko. Stavební spoření však není lékem, protože maximální částka ke zhodnocení činí 20 tisíc korun ročně na jedno rodné číslo. Efektivní úroková sazba je kolem 2,3 % p.a. na 6letém horizontu při započtení poplatků. Naopak vhodným nastavením investičního portfolia jste schopni z trhu získat 3 % p.a. a více, a pokrýt ztráty vznikající inflací.

2. tip: Stanovte si jasný cíl

Investování bez cíle je jako nasednout na první autobus a čekat kam vás zaveze. Velmi pravděpodobně zažijete dobrodružství. Zážitek to může být úžasný, ale také trpký, pokud zjistíte, že další spoj jede zpět až druhý den ráno. Pokud se chcete rychle a bezpečně dostat ke svému cíli, pak si vyberete i optimální spoj. Stejně tak u investic máte nepřeberné množství variant, ale mnoho z nich nemusí vést k vytčenému cíli. Cíl by měl být rozdělen na milníky, kdy víte, že přibližně budete své peníze potřebovat a kolik. Např. víte, že za dva roky chcete kupovat auto, za pět let realizovat fasádu na domě, za dvanáct let financovat studium dětí atp. Důležité je dodržení horizontu, zejm. pokud se jedná dynamické investice. Překotné vystupování z investic v nevhodný okamžik může přinést ztráty.

3. tip: Pestré investiční portfolio je základ

Váš postoj k riziku může být velmi vstřícný – dynamický, ale investice při jejím rozdělení na milníky nemůže být nastavena dynamicky, např. jen do akcií. Investice by měla v daném poměru obsahovat takové nástroje, které jsou doporučené pro daný časový horizont. Do dvou let budete např. volit termínované vklady či fondy peněžního trhu, dluhopisové fondy, u pětiletého horizontu již můžete více riskovat, tedy do akcií zvolíte 50 až 60 %, zbytek opět dluhopisové fondy. U více jako desetiletého horizontu volte akcie. Možná uvažuje i o nákupu komodit, jako např. fyzické zlato. Proč ne, ale mějte na paměti, že to je určeno spíše jako investice na dlouhodobém horizontu nad 15 let. Vysoké spready (rozdíl mezi nákupem a prodejem) výrazně snižují jeho výnosy. V portfoliu by mělo zastupovat maximálně 5 %. Portfolio by mělo být diverzifikované geograficky, sektory a měnami, jako je např. akciový index MSCI World, ale i investičními instrumenty, jako jsou dluhopisy a akcie, nemovitosti, komodity aj. Širokou diverzifikaci jsou schopny nabídnou podílové fondy.

4. tip: Na co si dát pozor

Platí tzv. investiční trojúhelník, tedy čím větší chcete výnos, tím větší musíte podstoupit riziko, nebo investovat delší dobu. Řada lidí toto však opomíjí a nepřijdou jim divné nabídky investic se zaručeným výnosem 7 % p.a. (který odpovídá akciovým investicím) se zajištěním návratnosti původně vkládané částky. Investice nejsou garantovány (jako vklady na bankovních účtech). Podmínkou garance návratnosti je, že nezkrachuje emitent. Objevují se ale na trhu dluhopisy netransparentních firem, které je nabízejí jako garantované zhodnocení. Pokud firmu a její účetnictví neznáte, nekupujte její dluhopisy! Dluhopis je dlužní úpis, který se při krachu emitenta stává kusem papíru. Raději volte dluhopisové fondy, kdy portfolio manažer udělá tuto práci za vás. Garanci návratnosti např. nabízí i některé investiční certifikáty. Ukazuje se však, že tyto investice dosáhly historicky v průměru nižších výnosů než, než kdybyste zvolili formu konzervativní investice přes podílový fond.

5. tip: Robot jako správce vašeho portfolia

Výhodou tzv. robotického investování je dle jeho zastánců odstranění emocí portfolio manažera, který ovlivněn situací na trhu činí rozhodnutí, jež nemusí být racionální. Úspěšnost robota – algoritmu je závislá na tom, jak dokáže daný model odhadnout další vývoj trhu a jak rychle na vzniklé změny zareaguje. Některé studie ukazují, že tento způsob investování může dosahovat nižších výnosů než pasivně řízené fondy, tzv. ETF. Zejména v období větší volatility např. akciových kurzů jeho setrvačnost neumí využít větších růstů. Otázka nezní, zda robot ano či ne, ale zda je strategie správně nastavena.

Vyberte si svého odborníka

Pokud víte, že dozrál čas na využití znalostí, odbornosti a profesionality v oblasti financí, neváhejte oslovit některého z odborníků naší kanceláře. Kontakty na poradce naleznete na www.davidkucera.cz/nas-tym.

Poznámky a zdroje

Tento článek byl publikován 12. 6. 2017 v Hospodářských novinách pod názvem Pět tipů, jak a proč investovat.

Publikováno: 04.11.2017

Ke stažení


Čtěte také:

Splatili hypotéku, zaplatili za…

AktuálněDavidMédia

David Kučera na iDnes komentuje, proč si majitelé rozdílně zastavených nemovitostí kvůli hypotéce za vklad do katastru nemovitostí při doplacení závazku připlatí.

Splatili hypotéku, zaplatili za výmaz z katastru

Čeká nás pokles nebo růst cen…

AktuálněDavidMédia

David Kučera komentuje v pořadu Sama doma, jak jsou na tom nyní ceny nemovitostí. Dodává, co je to úroková sazba a jaká je ta ideální. Upozorňuje však, že i nízké úrokové sazby nejsou pro…

Čeká nás pokles nebo růst cen nemovitostí?

Nárok pozůstalých - jak je to s…

AktuálněDavidFacebookMédia

David na iDnes komentuje, jak se nakládá s cennými věcmi po úmrtí v nemocnici. Upozorňuje, že hodnotné věci, jako šperky, jdou nejdříve do dědického řízení. Do vydání rozhodnutí dědického…

Nárok pozůstalých - jak je to s hodnotnými věcmi?