Černá stránka investice do zlata (19. říjen 2022)

Zlato se řadí ve škále oblíbenosti na jedny z nejvyšších příček, investoři zlato nakupují v dobách krizí a sází na něj, protože je považováno za zajišťovací aktivum. Vyplatí se ale do něj investovat po sečtení všech poplatků, se kterými se jako investoři můžeme setkat? Na co si dát pozor?


Se zlatem jsou spojeny různé nevýhody, z nichž na ty stěžejní podíváme blíže. Jednou z nich jsou poplatky. Ty byly, jsou a budou velkým problémem investování. Dokáží investorům pěkně zavařit a snížit výnos. A právě zlato je aktivum, které na poplatky trpí nejvíce. Hovoříme v tomto případě o zlatě fyzickém, které chcete vlastnit a jež nebude pouze položkou nějakého elektronického seznamu.

S jakými poplatky je třeba počítat?

1) Uložení zlata v bankovní schránce či uložení zlata v trezoru doma

2) Pojištění zlata

3) Spread

4) Poplatek za prodej zlata

Zlato v bankovní schránce

Nejbezpečnějším způsobem, kde skladovat zlato, je v bezpečnostní schránce v bance. Jak ale asi tušíte, není to zadarmo a musí se za uložení platit. Například za schránku do 5 000 cm3 zaplatíte v jedné z větších bank v ČR zaplatíte v rozmezí 700 až 1 500 korun. Za schránku s objemem 15 001 cm3 a více zaplatíte cca od 3 600 do 24 000 korun. Výhod uložení zlata v bance je několik, např. relativně nízká šance, že vám někdo zlato zcizí, a dokonce o něj nepřijdete ani při hypotetickém krachu banky. Je třeba si ověřit na jakou částku je schránka pojištěna proti krádeži, živlům aj., např.do výše 800 tisíc korun, resp. se výše pojištění odvíjí dle obsahu schránky. Nelze doporučit mít ve schránce věci dražší, než kolik kryje pojištění.

Zlato v trezoru doma

Dalším a méně bezpečným způsobem uložení zlata je v trezoru u vás doma. Výhod tento způsob ale moc nemá a zaplatíte za něj mnohem více, než při uložení zlata do bezpečnostní schránky. Je třeba vlastnit trezor, jehož cena se pohybuje od 5 000 Kč a výše. Zároveň je důležité jeho umístění, aby nebyl v prostorách se zvýšenou vlhkostí. Značnými riziky jsou hrozící krádež, požár, tornádo aj. Mimo kvalitní trezor, je třeba také zajistit vhodné pojištění. V tomto případě řada pojišťoven má krytí do jednotek desetitisíců, a to na cennosti uložené v trezoru, jinak se limity ještě snižují. Sumy ve zlatě nad 100 tisíc korun již pojistkou na domácnost velmi těžko pojistíte, nebo by se muselo jednat o individuální nastavení s pojišťovnou, která by měla zvýšené požadavky na zabezpečení, jako typ trezoru, mechanické zajištění prostoru, či elektronické zabezpečovací zařízení.. Důležité je připomenout, , drahé kovy se řadí do kategorie cennosti. Pojistné se pak může pohybovat v řádech stokorun měsíčně. Některé pojišťovny dokonce nenabízí pojištění drahých kovů vůbec, proto je třeba si všechno předem zjistit.

Spread

Poplatkem, který se často opomíjí, je tzv. spread. Spread je rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou zlata či jiného aktiva. V praxi se můžeme setkat s tím, že si koupíme např. zlatý slitek 31,10 g (1 oz) za 44 000 Kč, když jej ale bude chtít prodat, tak nám společnost/obchodník nabídne pouze 40 000 Kč, což vytváří tzv. rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou - spread. Spread by se v tomto případě vypočítal jako: 44 000 - 40 000 = 4 000 Kč, vyjádřeno v procentech: 4 000/40 000 = 0,1, resp. 10 %. Je velmi důležité s tímto poplatkem počítat již předtím, než zlato vůbec koupíte. Bohužel, někteří obchodníci, a to i ti známí (jako banky), využívají toho, že sníží nákupní cenu, tím vytvoří dojem levnějšího nákupu, ale také výrazněji sníží cenu odkupní. Někteří prodejci dokonce hýbou se spreadem i o 3 procenta měsíčně. Bez znalosti podmínek odkupní ceny u obchodníka určitě nenakupujte! A pokud budete rozhodnuti, že zlato koupíte, dejte pozor, od koho. Zaměřte se především na historii dané společnosti/obchodníka, spolehlivost a recenze od zákazníků, spready, zákaznickou podporu,fixaci ceny zlata při nákupu a podmínky odkupu.

Poplatek za prodej zlata

Zde se dostáváme k velmi důležitému bodu. Ne vždy prodejce musí odkoupit zlato, které vlastníte. Musí si zkontrolovat, zda je pravé. Zda není poškozený nebo chybějící certifikát, či poškozený samotný slitek/mince. Certifikátem se v tomto případě míní plastový obal, ve kterém je slitek umístěn, obsahující čárový kód a další údaje. Právě certifikát je jedním z nástrojů, který by měl pravost zlata potvrzovat, resp. údaje na slitku uvedené. Bohužel, dnes si můžete na internetu koupit zlato s certifikátem jako upomínkový předmět, od běžného slitku neroznatelný, ale za výrazně nižší cenu. Takový nepravý slitek, když někdo bude chtít prodat, tak kupující laik může velmi naletět. Proto společnosti odkupují cizí zlato (u nich nenakoupené) uplatňují vysokou srážku z ceny. Proto dbejte na to, u koho nakupujete a zda časem budete schopni u stejného obchodníka i prodat. Velmi často se stává, že lidé nakoupí zlato od pochybného prodejce a nezkontrolují si jeho pravost. Prodej zlata není nikterak regulovaný a doslova se prodává jako burčák v červnu u silnice. Tím spíše je třeba být ostražitý.

Pro nákup zlata lze doporučit např. PAMP, prestižní švýcarskou rafinérii. Proč? Od roku 2016 má jako zatím jediná technologii Very Scan. PAMP naskenuje speciální metodou reliéf každého slitku, který je uložen v databázi výrobce. Pomocí naskenování slitku aplikací v mobilu se pak propojí data o slitku z databáze výrobce, a ověří se tím pravost samotného certifikátu.

PAMP slitek je opatřen firemním logem, ryzostí, hmotností a na zadní straně jedinečným sériovým číslem. To vše snižuje možnosti padělání. I přestože je zlato pravé, je účtován poplatek za poškozený certifikát (natržený) či chybějící obal, a to cca 1 000 Kč (dle prodejce).

Vyberte si svého odborníka

Pokud víte, že dozrál čas na využití znalostí, odbornosti a profesionality v oblasti financí, neváhejte oslovit některého z poradců naší kanceláře. Kontakty naleznete pod odkazem Náš tým.

Publikováno: 19.10.2022


Čtěte také:

Splatili hypotéku, zaplatili za…

AktuálněDavidMédia

David Kučera na iDnes komentuje, proč si majitelé rozdílně zastavených nemovitostí kvůli hypotéce za vklad do katastru nemovitostí při doplacení závazku připlatí.

Splatili hypotéku, zaplatili za výmaz z katastru

Čeká nás pokles nebo růst cen…

AktuálněDavidMédia

David Kučera komentuje v pořadu Sama doma, jak jsou na tom nyní ceny nemovitostí. Dodává, co je to úroková sazba a jaká je ta ideální. Upozorňuje však, že i nízké úrokové sazby nejsou pro…

Čeká nás pokles nebo růst cen nemovitostí?

Nárok pozůstalých - jak je to s…

AktuálněDavidFacebookMédia

David na iDnes komentuje, jak se nakládá s cennými věcmi po úmrtí v nemocnici. Upozorňuje, že hodnotné věci, jako šperky, jdou nejdříve do dědického řízení. Do vydání rozhodnutí dědického…

Nárok pozůstalých - jak je to s hodnotnými věcmi?