Evropský finanční poradce (14. listopad 2011)

Certifikát €FA™ (European Financial Advisor™) představuje prestižní evropský certifikát v oblasti finančního poradenství a plánování.


Co je to €FPA?

€FPA je zkratkou European Financial Planning Association; €FPA Europe byla založena v roce 2000 a je první nevládní organizací s vybudovanými profesními, vzdělávacími, zkušebními a etickými standardy v oblasti finančních služeb, působící v rámci evropských zemí.

€FPA Europe je největší a nejvíce respektovanou evropskou organizací, která se zabývá zvyšováním kvality, kreditu a profesionality poskytování služeb v oblastech finančního poradenství a finančního plánování. Nástrojem k dosahování těchto kvalit jsou vysoce ceněné certifikáty: €FA™ - European Financial Advisor - pro oblast finančního poradenství a certifikát €FP™European Financial Planner - pro oblast finančního plánování. €FA™ představuje střední úroveň kompetencí v oblasti finančního poradenství a v praxi mu může ještě předcházet udělení národního certifikátu (nižší úroveň), který uděluje příslušná národní organizace; €FP™ představuje nejvyšší a vysoce výběrový stupeň v oblasti finančního plánování a podmínkou pro jeho získání je mimo jiné i absolvování předchozího stupně €FA™.

V současné době jsou akreditovány vzdělávací programy €FPA Europe v rámci více než 35 evropských univerzit a bankovních a pojišťovacích institucí. €FPA Europe tak současně velmi intenzivně plní úlohu centra poskytování profesního vzdělávání zejména pro pracovníky bankovních a pojišťovacích institucí a také finančně poradenských společností.

€FPA Europe je uznávaná jako nezávislá, objektivní a transparentní organizace v oblasti finančních služeb v Evropě, prověřující profesionalitu finančních poradců a finančních plánovačů. Všechny zkušební procesy, směřující k udělení některého z certifikátu €FPA Europe, byly nezávisle ověřeny a akreditovány buď speciálním vzdělávacím poradním výborem €FPA Europe nebo pomocí národních, nezávislých a odborných výborů, odpovědných za akreditaci v jednotlivých zemích. €FPA Europe se také velmi angažuje v problematice ochrany spotřebitele v oblasti finančních služeb a klade velký důraz na etické chování svých členů, které je jasně definováno a deklarováno v etickém kodexu €FPA Europe.

€FPA Europe profesionálně spolupracuje s více než 40 národními, evropskými a globálními bankami a pojišťovnami a je uznána jako hlavní dodavatel vzdělávacích programů a zkoušek pro pracovníky v oblasti finančního poradenství a plánovaní.

€FPA Europe má v současné době pobočky v 13 evropských zemích, např. Nizozemí, Německo, Španělsko, Dánsko, Itálie, Velká Británie, Kypr, Irsko, Belgie, Polsko a Francie. €FPA Europe rovněž spolupracuje s odbornými a vzdělávacími organizacemi v oblasti finančního poradenství a plánování v zemích jako Andora, Rakousko, Bulharsko, Chorvatsko, Česká republika (AFIZ), Řecko, Maďarsko, Portugalsko, Rusko, Slovinsko a dalšími významnými evropskými organizacemi jako jsou IFA, FECIF, CIFA, APCIMS, BIPAR či FEFSI atd.

Ce je předmětem certifikační zkoušky €FA™?

Tematických okruhů je několik, přičemž teoretická, písemná část zahrnuje tyto oblasti:

  • Analýza a vyhodnocení klientských potřeb
  • Pojištění
  • Penze a důchodové plánování
  • Investice a investiční rizika
  • Legislativa, regulace a etika
  • Nemovitosti, bankovní produkty
  • Kolektivní investování
  • Řízení portfolia

Po úspěšně absolvované písemné části následuje část ústí před zkušební komisí, a to formou rozpravy v rámci tematických oblastí certifikační zkoušky a nad případovou studií z oblasti finančního plánování, která je zpracovávána v rámci druhé fáze písemné části. Mezi členy zkušební komise patří významné osobnosti z oblasti finančního poradenství a osobnosti působící ve finančních a akademických institucích.

Podmínkou účasti na zkoušce je ukončené minimálně středoškolské vzdělání, alespoň tři roky prokazatelné praxe v oblasti finančního poradenství a plánování, anebo jeden rok této praxe spolu s úspěšným absolvováním akreditovaného programu pro přípravu k certifikačním zkouškám €FA™, dále čistý trestní rejstřík v oblasti hospodářské a násilné trestné činnosti.

Další vzdělávání držitelů certifikátu €FA™

Držitelé certifikátu €FA™, pro prodloužení jeho platnosti, jsou každoročně povinni se účastnit dalšího vzdělávání akreditovaného €FPA Česká republika, a to v předem stanoveném rozsahu, definovaném získáním minimálního počtu 25 bodů.

Toto vzdělávání je realizováno formou aktivní účasti na odborných seminářích, konferencích či v rámci jiných vzdělávacích programů v oblasti finančního plánování, finančního poradenství či obecně finančního podnikání. Současně musí každý držitel certifikátu €FA™ každoročně předložit doklad, potvrzující jeho aktivní činnost v oblasti finančního poradenství a finančního plánování.

Související odkazy

Zdroj: Výše uvedené odkazy byly použity jako informační zdroje pro tento článek.

Publikováno: 14.11.2011


Čtěte také:

Splatili hypotéku, zaplatili za…

AktuálněDavidMédia

David Kučera na iDnes komentuje, proč si majitelé rozdílně zastavených nemovitostí kvůli hypotéce za vklad do katastru nemovitostí při doplacení závazku připlatí.

Splatili hypotéku, zaplatili za výmaz z katastru

Čeká nás pokles nebo růst cen…

AktuálněDavidMédia

David Kučera komentuje v pořadu Sama doma, jak jsou na tom nyní ceny nemovitostí. Dodává, co je to úroková sazba a jaká je ta ideální. Upozorňuje však, že i nízké úrokové sazby nejsou pro…

Čeká nás pokles nebo růst cen nemovitostí?

Nárok pozůstalých - jak je to s…

AktuálněDavidFacebookMédia

David na iDnes komentuje, jak se nakládá s cennými věcmi po úmrtí v nemocnici. Upozorňuje, že hodnotné věci, jako šperky, jdou nejdříve do dědického řízení. Do vydání rozhodnutí dědického…

Nárok pozůstalých - jak je to s hodnotnými věcmi?