Webová škola finanční gramotnosti (30. prosinec 2010)

Webová škola finanční gramotnosti (dále WŠFG) je určena každému, kdo se chce vzdělávat v oblasti financí a porozumět tak základním zákonitostem, které ovlivňují dennodenně naše životy.


Komu je škola určena?

Ať jste student, kterého teprve čeká jeho pracovní realita, nebo již pracující v libovolném oboru (dělnická profese, informatika, zdravotnictví, legislativa atd.), každý z vás si jistě nalezne ve Webové škole finanční gramotnosti téma, které mu pomůže se správně rozhodnout ve chvílích tápání nad "supervýhodnými" nabídkami finančních institucí. S takovými nabídkami se setkáváme všichni, ale díky nedostatku informací máme jen malé možnosti, jak rozlišit správné od těch poškozujících.

Jednotlivé kapitoly budou publikovány v pořadí od nejjednodušších témat ke složitějším, tj. termíny vysvětlované v předchozích kapitolách nebudou již dále rozebírány.

WŠFG je školou ve smyslu popisování reality formou příkladů. Věřím, že samotné příklady pomohou k lepšímu porozumění textu, který sám o sobě bude psán lehkou formou, oproštěn od cizích výrazů, které nejsou nezbytně nutné. Vědeckých textů bylo napsáno mnoho, zde ale očekávejte, že budu promlouvat "lidštinou", majíce na mysli zejména porozumění textu.

Proč škola vznikla?

Zkušenosti a řada setkání s různě vzdělanými lidmi mi říkají, že vzdělání v oblasti financí je v České republice více než nedostatečné. Ať se jedná např. o dělníka či lékaře, všichni zpravidla zápasí s různými důvody, proč mnohdy nemohou rozpoznat falešnou informaci od správné.

WŠFG hodlá pomoci se vyznat v balastu informací a rozpoznat ty správné. Finanční gramotnost - toto spojení slov může znít téměř urážlivě, není však termínem, který by kohokoli, kdo se jí zabývá, stavěl do pozice nevzdělance, jenž se sotva nají rukama, ale je obdobou termínu počítačové gramotnosti, kdy víme, že řada i velmi vzdělaných lidí, nebyla v určité fázi svého života ani nepatrně poznamenána znalostí, jak využívat výpočetní techniku. Dnes je situace výrazně odlišná a i řada starších lidí vehementně využívá předností osobních počítačů a internetu. Chtělo to pouze svůj čas. S finanční gramotností je to obdobné - na škole se jí nevyučovalo, ale dnes je po každém z nás její znalost prakticky vyžadována.

Cíl

WŠFG má za cíl vytvořit takový soubor článků, který pomůže čtenářům v poznání financí do takové míry, jež jim umožní se správně orientovat v různých nabídkách, naučí plánování a tvorbě finančních rezerv a zejména pak takové lidi osvobodí od závislosti na různých radách, které vždy nemusejí být v jejich prospěch. Finanční nezávislost jde totiž ruku v ruce s finančním vzděláním.

Členění textu

Text bude rozčleněn do jednotlivých kapitol - článků, které budou postupně popisovat rozličné životní situace jedince či rodiny v rámci rozhodování a nakládání s penězi.

Navrhněte si kapitolu sami

Máte jedinečnou možnost být spolutvůrci kapitol Webové školy finanční gramotnosti. Napište mi svůj námět na e-mailovou adresu uvedenou pod odkazem v menu Kontakt.

Webová škola finanční gramotnosti

Považuji téma finanční gramotnosti za tolik aktuální a závažné, že jsem se rozhodl právě klíčové informace publikovat na internetu. Věřím, že pro vás budou přínosné a těším se na setkání prostřednictvím textu Webové školy finanční gramotnosti.

Publikováno: 30.12.2010


Čtěte také:

Psa i kočku se vyplatí pojistit

AktuálněDavidMédiaPojištění

David Kučera na iDnes komentuje, že pojištění psů a koček v Česku obvykle zahrnuje léčbu nemocí, úrazů a pojištění odpovědnosti až do dvou milionů korun. Dodává však, že pro desetileté psy…

Psa i kočku se vyplatí pojistit

Z města na venkov: Myslela jsem,…

AktuálněDavidMédia

David Kučera komentuje na Flowee, že současný trend, kdy ženy přivádí na svět své první dítě ve třiceti letech i později, vede k tomu, že ženy na rodičovské dovolené více uvažují o vlastním…

Z města na venkov: Myslela jsem, že ušetřím, ale realita je jiná

Uznání nemoci z povolání je…

AktuálněDavidPojištění

David Kučera na iDnes komentuje, proč se firma pojišťuje proti riziku nemoci z povolání nebo pracovního úrazu, uvádí také proč je nutné žádost týkající se uznané nemoci nejdříve…

Uznání nemoci z povolání je byrokracie