Panika nad důchodovou reformou (24. září 2012)

Prezident Václav Klaus vetoval zákon o důchodové reformě a vyvolal tím radost, zármutek a zároveň paniku. Máme se veselit, smutnit či podlehnout těžké depresi z nejistoty?


Zákon o důchodové reformě byl schválen v létě 2012, a tedy vejde v platnost i druhý pilíř – prezident Václav Klaus vetoval pouze prováděcí zákon. Zamítnutí prezidenta nepřišlo ve správný okamžik, ať je argumentace Václava Klause jakákoli, a spíše způsobí více potíží, než prospěchu. Počátkem roku 2013 tedy vstoupí v platnost druhý pilíř důchodové reformy v nedostatečně definovaném právním rámci, pokud se nepodaří prováděcí zákon sněmovnou protlačit navzdory prezidentova suspenzivního veta. Nyní tedy schází norma, která bude dostatečně definovat, jak bude s penězi účastníků druhého pilíře zacházeno.

Ačkoli mohou prezidentovi přidávat na politických bodech jeho dlouhodobé konzistentní názory na principy fungování EU, státní suverenitu a další témata, nyní přinejmenším svým rozhodnutím nemile překvapil. Zasáhnout měl dříve, pokud se domníval, že reforma neodpovídá širokému politickému konsensu, názorům odborníků a nemá podporu veřejnosti.

Důchodová reforma má své opodstatnění, ale její realizace během jednoho volebního období je nešťastná. Řada lidí nepochopila princip samotné reformy a netuší, co je to vlastně druhý nebo třetí pilíř, o důkladném pochopení prvního pilíře ani nemluvě.

Žijeme v zemi, kde nás na každém kroku čekají různá překvapení, ale nejvíce nám jich chystají naši politici. Není se čemu divit, že ekonomika strádá, neboť prodělává-li jakýkoli systém neustálé a téměř až nekoordinované změny, vytváří prostředí nejistoty a někdy i dobře míněné intervence jsou kontraproduktivní.

Publikováno: 24.09.2012


Čtěte také:

Psa i kočku se vyplatí pojistit

AktuálněDavidMédiaPojištění

David Kučera na iDnes komentuje, že pojištění psů a koček v Česku obvykle zahrnuje léčbu nemocí, úrazů a pojištění odpovědnosti až do dvou milionů korun. Dodává však, že pro desetileté psy…

Psa i kočku se vyplatí pojistit

Z města na venkov: Myslela jsem,…

AktuálněDavidMédia

David Kučera komentuje na Flowee, že současný trend, kdy ženy přivádí na svět své první dítě ve třiceti letech i později, vede k tomu, že ženy na rodičovské dovolené více uvažují o vlastním…

Z města na venkov: Myslela jsem, že ušetřím, ale realita je jiná

Uznání nemoci z povolání je…

AktuálněDavidPojištění

David Kučera na iDnes komentuje, proč se firma pojišťuje proti riziku nemoci z povolání nebo pracovního úrazu, uvádí také proč je nutné žádost týkající se uznané nemoci nejdříve…

Uznání nemoci z povolání je byrokracie