Volby matem nebo patem (29. říjen 2013)

Máme po volbách a mnozí lidé podléhají skepsi, že letošní, předčasné volby 2013 nedopadly jasným výsledkem. Málokdo tuší, jakou cestou se nyní naše země bude vydávat, skeptici dokonce předpovídají, nebo si i přejí, opakování tohoto aktu. Řada z nás šla k volbám s očekáváním změny a jasného směrování politiky, které ovšem v tak mnohobarevné sněmovně jaksi není zřejmé. Je tomu tak ale doopravdy?


Shrneme-li krátce výsledky předčasných voleb 2013: levice dostala mat a (středo) pravice posílila, byť někteří toto členění politického spektra neuznávají. Ačkoli se levice těšila na jasné vítězství, nedbaje předvolebních průzkumů, realita se však vyjevila v plných barvách. Sice ČSSD uhájila své prvenství, ale společně s komunisty převahu ve sněmovně nezískala. Na paty jí šlape o necelá dvě procenta hnutí ANO, následují komunisté a zbytek středo-pravice. ODS po těžkém úderu téměř vykrvácela, nicméně dostala i druhou šanci změnit svou politiku a zejména vyčistit své řady od toxických individuí.

Dle jednoduchých počtů příliš kombinací vládních uspořádání nevychází, i vzhledem k tomu, že TOP09 a ODS se již s nováčky spálily a potřebují vydechnout v opozici, aby nasbíraly nové síly a resuscitovaly své voliče. Poměrně snadno lze vyloučit i Úsvit, který se nechce ušpinit vládnutím a alibisticky se bude schovávat v „konstruktivní“ opozici. Nechme mu, čeho si žádá, vždyť skutečný úmysl vyjde časem jasně najevo, věřme, že bude ve jménu blaha národa. No, a pak tu zbývají jen komunisté, se kterými nechce mít nikdo nic společného, snad jen věrná ČSSD, která od KSČM může očekávat jen tichou podporu. ANO společně s KDU-ČSL tedy zbývají dopočtu a bude velmi záležet na tom, jak se ujmou své zodpovědnosti. Lidovci se jí nebojí, tedy do většinové, „svaté“ trojice s ČSSD už jim chybí jen (po)hnutí ANO. Pokud kdokoli vstupuje do politiky, pak vždy musí zprvu uvážit, zda důvěru voličů dokáže přetvořit právě v zodpovědnost. Má-li ANO dostatek inteligentních zástupců, nezradí vůli voličů ke změně, vstoupí do vlády a ukáže, že umí konat a zejména vyjednávat. Pokud se toho zalekne, pak výsledek skončí menšinovou vládou ČSSD s podporou kdekoho, což by bylo jistě také řešením, nicméně vyjednávání pro podporu by mohla být velmi složitá až téměř nekonečná. Protože stát potřebuje státotvorná rozhodnutí, není čas se schovávat pod sukní opozice, kde už je ostatně plno. Tedy pat se nekoná, alespoň zatím.

Podtrženo, sečteno, výsledek voleb skončil dle naší vůle a je naprosto absurdní, že bychom změnili radikálně své mínění při jejich dalším pokusu. I když, možná právě ty by skončily výrazným vítězstvím ANO, které by se už svému údělu nevyhnulo.

Tedy politické uskupení už máme jasné, nyní jen doplnit krátký (kapesní) návod k tomu, jak nastartovat naši ekonomiku. Není třeba dlouhých řečí, většina ekonomů ví, co je zapotřebí, napsali o tom řadu publikací a provedli mnoho studií, protože je ovšem vrcholní představitelé vlád nečtou, jejich výsledky konání jsou podprůměrné. Recept je jednoduchý, stačí pouze splnit tři základní pravidla.

Protože další, již odpolitizovaný, text byl zaslán do jednoho časopisu, bude publikován až po jeho vytištění. Proto nyní dávám prostor vám všem, kteří chcete diskutovat na téma, jak pomoci naší republice a nastartovat prosperitu. K zaslání příspěvku využijte odkaz Vstpupit do diskuse na titulní straně. Těším se na vaše náměty, pak je budete moci srovnat s tím, co později uveřejním jako doplňující text. 

Publikováno: 29.10.2013


Čtěte také:

Splatili hypotéku, zaplatili za…

AktuálněDavidMédia

David Kučera na iDnes komentuje, proč si majitelé rozdílně zastavených nemovitostí kvůli hypotéce za vklad do katastru nemovitostí při doplacení závazku připlatí.

Splatili hypotéku, zaplatili za výmaz z katastru

Čeká nás pokles nebo růst cen…

AktuálněDavidMédia

David Kučera komentuje v pořadu Sama doma, jak jsou na tom nyní ceny nemovitostí. Dodává, co je to úroková sazba a jaká je ta ideální. Upozorňuje však, že i nízké úrokové sazby nejsou pro…

Čeká nás pokles nebo růst cen nemovitostí?

Nárok pozůstalých - jak je to s…

AktuálněDavidFacebookMédia

David na iDnes komentuje, jak se nakládá s cennými věcmi po úmrtí v nemocnici. Upozorňuje, že hodnotné věci, jako šperky, jdou nejdříve do dědického řízení. Do vydání rozhodnutí dědického…

Nárok pozůstalých - jak je to s hodnotnými věcmi?