V rozhovoru pro Deník (18. leden 2010)

Tento rozhovor jsem jednoho krásného dopoledne poskytl Deníku, který vyšel ve všech regionálních mutacích novin. Mluvilo se o dluzích i finančním poradenství a vy si můžete přečíst celé jeho znění právě zde.


Zní to jednoduše: Není důležité, kolik vyděláte, ale kolik ušetříte. Pokud by se poučkou finančního poradce Davida Kučery ze společnosti Partners řídily všechny české domácnosti, vyhnuly by se problémům s peněz

Jak jsou na tom podle vás Češi s dluhy? Na jedné straně se hovoří, že zadluženost domácností roste. Banky zase říkají, že zadluženost českých domácností je zdravá.

Obecně, české domácnosti oproti západním zemím nejsou zadlužené až tak moc, ale na druhou stranu Češi jsou dost lehkovážní a mnohdy utrácejí za věci, které s časem velmi rychle na hodnotě ztrácejí.

Změnilo se třeba nahlížení na dluhy v průběhu krize?

Určitý posun je patrný. Hlavně díky osvětě v médiích. Lidé jsou televizí či novinami alespoň trochu masírováni, že by své finance měli řešit s odborníkem. Řada Čechů si ale stále myslí, že dluhy zvládne a problém se snaží tutlat. Za námi pak přicházejí, když už se jim vše sype na hlavu. A to už je samozřejmě pozdě.

Co si myslíte o „rychlopůjčkách“, kterými jsou oblepeny autobusové zastávky po celé republice?

Reklama na produkty je normální. Kdybych měl firmu, která poskytuje úvěry, asi bych nepostupoval jinak. Ovšem lidé by si měli zvyknout, že si musí dát pozor na úvěry, které jsou nějak nestandardní. Také by si měli spočítat, zda vůbec jsou schopni splácet, a to zejména při poklesů příjmů, např. vlivem nemoci, což je další nebezpečí.

Jste součástí populárního pořadu Krotitelé dluhů. Podle čeho si vybíráte lidi, kterým budete v pořadu pomáhat s dluhy? Dáváte přednost těm nejkřiklavějším případům?

V podstatě jiní lidé, než ti s nejkřiklavějšími problémy, se do pořadu ani nehlásí. Jak mezi nimi vybíráme? Základní je životní příběh, jakým způsobem se dotyčný dostal do problémů. Řešení i zmiňované potíže jsou si vždy nějakým způsobem podobné, ale životní cesta, ta už je odlišná.

Vybavuje se vám nějaký konkrétní případ, který ze své praxe považujete za nejkurióznější?

Skoro všechny případy, které se v pořadu objevují, se vymykají standardu. A skoro všechny patří k těm nejhorším. Zajímavý byl příběh člověka, který se dostal do problémů jen kvůli tomu, že nepoužil zdravý selský rozum. Rekonstruoval byt a bral si na to bezplánovitě spotřebitelské úvěry. Jednoduše si vzal úvěr, a když peníze došly, vzal si další. A takto postupoval několikrát za sebou. Pokud by to naplánoval dopředu a vzal si jeden úvěr, měl by nyní kompletně zrekonstruovaný byt, stálo by ho to o desítky tisíc méně a neměl by problémy se splácením. Jedná se o chybu, kterou dělá spousta lidí, že si vezmou nedostatečný úvěr, a pak to všelijak dolepují.

Osobně mám zkušenosti, že spousta lidí před finančními poradci zabouchla dveře, protože je hází do jednoho pytle s podomními prodejci. Setkáváte se s tím?

S tímto přístupem jsem se rozhodně setkal, zvláště na začátku. Je pravda, že na trhu funguje spousta poradců, kteří se tak jen tváří a ve skutečnosti prodávají pojistky nebo stavební spoření. To ale není finanční poradenství. Věřím, že se situace nějakým způsobem konsoliduje. Důležité je, aby si lidé zvykli, že kromě domácího lékaře je dobré mít také svého rodinného finančního poradce.

Vy osobně se řídíte radami, které dáváte svým klientům? Říká se, že kovářova kobyla často chodí bosa…

Já jsem byl vychovaný v duchu, že na co nemám, to si nekoupím. I když mám teď vyšší příjmy než kdykoli předtím, pořád takto přemýšlím. Nejste totiž bohatý podle toho, kolik vyděláváte, ale kolik dokážete ušetřit. Mám samozřejmě hypotéku, protože si myslím, že úvěry na bydlení jsou v pořádku a zpravidla nezbytné. Žádné jiné úvěry nemám. Ale investuji a spořím, a svým klientům radím přesně to, co sám dělám.

Rozhovor vyšel v regionálních Denících a na serveru denik.cz (Autorem rozhovoru je Vojtěch Janda).

Zdroj: Deník.cz

Publikováno: 18.01.2010


Čtěte také:

Psa i kočku se vyplatí pojistit

AktuálněDavidMédiaPojištění

David Kučera na iDnes komentuje, že pojištění psů a koček v Česku obvykle zahrnuje léčbu nemocí, úrazů a pojištění odpovědnosti až do dvou milionů korun. Dodává však, že pro desetileté psy…

Psa i kočku se vyplatí pojistit

Z města na venkov: Myslela jsem,…

AktuálněDavidMédia

David Kučera komentuje na Flowee, že současný trend, kdy ženy přivádí na svět své první dítě ve třiceti letech i později, vede k tomu, že ženy na rodičovské dovolené více uvažují o vlastním…

Z města na venkov: Myslela jsem, že ušetřím, ale realita je jiná

Uznání nemoci z povolání je…

AktuálněDavidPojištění

David Kučera na iDnes komentuje, proč se firma pojišťuje proti riziku nemoci z povolání nebo pracovního úrazu, uvádí také proč je nutné žádost týkající se uznané nemoci nejdříve…

Uznání nemoci z povolání je byrokracie