Daňové výhody finančních produktů (12. březen 2017)

Na jaké finanční produkty můžete uplatnit daňové odpočty? Jak je to s penzijním připojištěním a spořením, co životní pojištění a kolik ušetříte na hypotečním úvěru? Kolik uplatníte za rok 2016 a nově za 2017? Zodpovědět vaše dotazy vám pomůže tento článek, který vychází z rozhovoru Davida Kučery s Českým rozhlasem.


Závěrečný termín pro podání daňového přiznání za rok 2016 se koncem března blíží. Nezapomeňte k němu přiložit potřebná potvrzení, abyste ušetřili na daních. Od Nového roku navíc stát připravil několik novinek, ty lze ale využít až v daňovém přiznání za rok. Jak využít státní daňové podpory naplno, radí na Českém rozhlasu finanční poradce David Kučera.

Otázky a odpovědi

Pojďme se podívat na první produkt, který umí snížit daně – penzijní spoření nebo jeho starší variantu penzijní připojištění? Kolik nám může ušetřit a za jakých podmínek?

Penzijní připojištění a spoření jsou podporovány státním příspěvkem již od 300 Kč měsíčně, a to ve výši 90 Kč, maximálně pak 230 Kč na každou vloženou tisícikorunu. Je možné také si snížit daňový základ, za rok 2016 až o 12 tisíc Kč, čímž na daních ušetříte až 1 800 Kč. Tento daňový benefit se netýká všech, ale jen těch, kteří loni poslali ve svých příspěvcích více jak 12 tisíc Kč, tedy více než tisícikorunu měsíčně. Optimální částka činila 2 000 Kč měsíčně pro maximalizaci státního příspěvku a daňového odpočtu. Ti, kteří spořili méně než tisíc korun měsíčně, si z daní bohužel nic neodečtou.

Jaké daňové výhody přináší druhý zmíněný produkt, tedy životní pojištění. Také zde musíme splnit nějaké podmínky, abychom ušetřili?

Ano. Dobře nastavené životní pojištění může opět přinášet daňové výhody. Také zde platí strop odpočtu 12 tisíc Kč, tedy daňová úspora ve výši 1 800 Kč při 15% sazbě daně. Má to ale háček. Daňové zvýhodnění se netýká jakékoliv pojistné smlouvy. Musí se jednat o pojištění s tzv. rezervotvornou složkou – nejčastěji dnes reprezentované produktem investičního životního pojištění v režimu s daňovým zvýhodněním. Dříve se k tomuto účelu používalo kapitálové životní pojištění. A druhý háček je v tom, že pojišťovna vystavuje potvrzení jen na platby, které pokrývaly pojistné pro krytí rizika smrti anebo byly investovány v rámci rezervotvorné složky. Jestliže vás životní pojištění zajišťuje například na rizika, jako jsou trvalé následky úrazu, pracovní neschopnost, invalidita apod., pak na tato připojištění bohužel žádné daňové zvýhodnění nevyužijete. Stejně tak je vyloučeno i riziko smrti, pokud je pouze připojištěním, nikoli tedy pojištěním v hlavním tarifu, které jediné je daňově uznatelné.

Poslední daňové zvýhodnění přinášejí úroky z úvěrů na bydlení. Jak postupovat v těchto případech?

Jestliže jste si vzali úvěr od banky nebo stavební spořitelny určený na realizaci svého bydlení, jako je např. koupě, rekonstrukce, výstavba apod., pak si můžete snížit daňový základ až o 300 tisíc Kč ročně. Ušetřit tak můžete až 45 tisíc Kč. Pozor, daňový základ si lze snížit jen o zaplacené úroky z účelových úvěrů určených na bydlení. Pokud splácíte úvěr na auto, vybavení bytu nebo na loňskou dovolenou, odpočet nelze uplatnit.

Od Nového roku stát podmínky upravil. Lidé je ale využijí až v daňovém přiznání za rok. O co se ale jedná?

V příštím roce bude skutečně stát štědřejší, připravit se je ale třeba už letos. Ten, kdo chce za rok 2017 využít na maximum státní příspěvek a daňový odpočet u penzijního připojištění či spoření, pak by již od počátku roku měl zasílat na svou smlouvu 3 000 Kč měsíčně. Lze ale přispívat i jen 1 000 Kč měsíčně a oněch 24 tisíc Kč na konci roku po dohodě s penzijní společností zaslat jednorázově jako daňovou optimalizaci. Strop pro daňový odpočet se zvýšil oproti roku 2016 na dvojnásobek, respektive na 24 tisíc Kč, čímž vzniká daňové úleva ve výši 3 600 Kč. Na dvojnásobek byla zvýšena i možnost odpočtů na životní pojištění, tedy opět lze získat daňovou úlevu až 3 600 Kč.

Vyberte si svého odborníka

Pokud víte, že dozrál čas na využití znalostí, odbornosti a profesionality v oblasti financí, neváhejte oslovit některého z odborníků naší kanceláře. Kontakty na poradce naleznete na www.davidkucera.cz/nas-tym.

Poznámky a zdroje

Rozhovor proběhl 10. 3. 2017 v 9:45 na vlnách Českého rozhlasu a jeho extrakt byl publikován na webu rádia pod názvem Nižší daně? Správně nastavené penzijní i životní pojištění a hypotéka.

KUČERA, David, 2017. Nižší daně? Správně nastavené penzijní i životní pojištění a hypotéka [online] [vid. 2017-03-12]. Dostupné z: http://www.rozhlas.cz/regina/poradna/_zprava/nizsi-dane-spravne-nastavene-penzijni-i-zivotni-pojisteni-a-hypoteka--1706792

Publikováno: 12.03.2017


Čtěte také:

Splatili hypotéku, zaplatili za…

AktuálněDavidMédia

David Kučera na iDnes komentuje, proč si majitelé rozdílně zastavených nemovitostí kvůli hypotéce za vklad do katastru nemovitostí při doplacení závazku připlatí.

Splatili hypotéku, zaplatili za výmaz z katastru

Čeká nás pokles nebo růst cen…

AktuálněDavidMédia

David Kučera komentuje v pořadu Sama doma, jak jsou na tom nyní ceny nemovitostí. Dodává, co je to úroková sazba a jaká je ta ideální. Upozorňuje však, že i nízké úrokové sazby nejsou pro…

Čeká nás pokles nebo růst cen nemovitostí?

Nárok pozůstalých - jak je to s…

AktuálněDavidFacebookMédia

David na iDnes komentuje, jak se nakládá s cennými věcmi po úmrtí v nemocnici. Upozorňuje, že hodnotné věci, jako šperky, jdou nejdříve do dědického řízení. Do vydání rozhodnutí dědického…

Nárok pozůstalých - jak je to s hodnotnými věcmi?