Proč mít poradce s certifikátem €FA™? (7. květen 2017)

Jak je definována kvalita ve finančním poradenství? Co zajišťuje certifikát €FA™? Nejen tyto, ale i další otázky ohledně poskytování finančních služeb a poradenství vám pomůže zodpovědět tento článek.


Certifikát €FA™ (European Financial Advisor™) představuje prestižní evropský certifikát v oblasti finančního poradenství. V České republice je jeho držiteli 230 poradců (dle €FPA ČR, květen 2017). Asociace finančních poradců ČR v únoru 2016 uvedla, že ČNB registruje 157 500 pojišťovacích zprostředkovatelů (služby v oblasti pojištění) a 26 300 vázaných zástupců (služby v oblasti investic). Značný rozdíl mezi certifikovanými a ostatními poradci je dán poměrně nízkou regulací v oboru poskytování finančních služeb, a finančním poradcem se tak může označovat prakticky kdokoli.

Jak získat kvalitu ve finančních službách?

Odpovědnost, od koho si necháte radit v oblasti financí, nakonec leží na vás. To, že se od sebe finanční produkty neliší jen cenou, ale i kvalitou, je nad slunce jasné, i přesto řada lidí tento fakt tak nějak opomíjí. Důvodem může být složitost a obsáhlost podmínek těchto produktů a neochota věnovat čas jejich studiu. Je to mnohdy pochopitelné, protože např. prozkoumání pojistných podmínek v rámci pojištění invalidity u dostupných produktů na trhu vám zabere několik dní a stejně ještě některé detaily nebudou srozumitelné. Samozřejmě toto by měl zajistit váš poradce, ale častěji narazíte na prodejce finančních produktů, který vám sjedná takový, jenž mu nejlépe vyhovuje. Ani na pobočkách bank, pojišťoven nebo stavebních spořitelen žádné objektivní poradenství nemůžete očekávat, protože přeci sami zaměstnanci nebudou zdůrazňovat nevýhody jejich produktů ve srovnání s konkurencí.

Toužíte-li tedy po odborné péči v oblasti financí, pak hledejte v řadách poradců s certifikátem €FA™, nebo využívejte služeb poradenských kanceláří, které mají k dispozici takové poradce, a víte, že váš případ bude řešen dle nejvyšších kvalitativních standardů €FPA.

Získáním certifikátu €FA™ to nekončí, poradci se musí dále vzdělávat

Držitelé certifikátu €FA™, pro prodloužení jeho platnosti, jsou povinni se každoročně účastnit dalšího vzdělávání akreditovaného €FPA ČR, a to v předem stanoveném rozsahu, definovaném získáním minimálního počtu 25 kreditů. Toto vzdělávání je realizováno formou aktivní účasti na odborných seminářích, konferencích či v rámci jiných vzdělávacích programů v oblasti finančního plánování, finančního poradenství či obecně finančního podnikání. Současně musí každý držitel certifikátu €FA™ každoročně předložit doklad, potvrzující jeho aktivní činnost v oblasti finančního poradenství a plánování.

Co je to €FPA a jaké je její poslání?

€FPA je zkratkou European Financial Planning Association€FPA Europe byla založena v roce 2000 a je první nevládní organizací s vybudovanými profesními, vzdělávacími, zkušebními a etickými standardy v oblasti finančních služeb, působící v rámci evropských zemí. €FPA Europe je největší a nejvíce respektovanou evropskou organizací, která se zabývá zvyšováním kvality, kreditu a profesionality poskytování služeb v oblastech finančního poradenství a finančního plánování. Nástrojem k dosahování těchto kvalit je například vysoce ceněný certifikát €FA™ pro oblast finančního poradenství.

€FPA Europe je aktivní ve 12 zemích Evropské unie a sdružuje přes 10 000 profesionálů v oboru finančního poradenství. Plní úlohu centra poskytování profesního vzdělávání zejména pro pracovníky bankovních a pojišťovacích institucí a finančně poradenských společností. Všechny zkušební procesy, směřující k udělení některého z certifikátu €FPA Europe, byly nezávisle ověřeny a akreditovány buď speciálním vzdělávacím poradním výborem €FPA Europe nebo pomocí národních, nezávislých a odborných výborů, odpovědných za akreditaci v jednotlivých zemích.

Rozsah certifikační zkoušky €FA™ a další podmínky

Tematických okruhů je několik, přičemž teoretická, písemná část zahrnuje tyto oblasti: Analýza a vyhodnocení klientských potřeb; Pojištění; Penze a důchodové plánování; Investice a investiční rizika; Legislativa, regulace a etika; Nemovitosti, bankovní produkty; Kolektivní investování a Řízení portfolia. Po úspěšně absolvované písemné části následuje část ústí před zkušební komisí, a to formou rozpravy v rámci tematických oblastí certifikační zkoušky a nad případovou studií z oblasti finančního plánování, která je zpracovávána v rámci druhé fáze písemné části. Mezi členy zkušební komise patří významné osobnosti z oblasti finančního poradenství a osobnosti působící ve finančních a akademických institucích. Podmínkou účasti na zkoušce je ukončené minimálně středoškolské vzdělání, alespoň tři roky prokazatelné praxe v oblasti finančního poradenství a plánování, anebo jeden rok této praxe spolu s úspěšným absolvováním akreditovaného programu pro přípravu k certifikačním zkouškám €FA™, čistý trestní rejstřík v oblasti hospodářské a násilné trestné činnosti.

Vyberte si svého odborníka

Pokud víte, že dozrál čas na využití znalostí, odbornosti a profesionality v oblasti financí, neváhejte oslovit některého z odborníků naší kanceláře. Kontakty na poradce naleznete na www.davidkucera.cz/nas-tym.

Poznámky a zdroje

€FPA Česká republika

€FPA Europe

Publikováno: 07.05.2017


Čtěte také:

Psa i kočku se vyplatí pojistit

AktuálněDavidMédiaPojištění

David Kučera na iDnes komentuje, že pojištění psů a koček v Česku obvykle zahrnuje léčbu nemocí, úrazů a pojištění odpovědnosti až do dvou milionů korun. Dodává však, že pro desetileté psy…

Psa i kočku se vyplatí pojistit

Z města na venkov: Myslela jsem,…

AktuálněDavidMédia

David Kučera komentuje na Flowee, že současný trend, kdy ženy přivádí na svět své první dítě ve třiceti letech i později, vede k tomu, že ženy na rodičovské dovolené více uvažují o vlastním…

Z města na venkov: Myslela jsem, že ušetřím, ale realita je jiná

Uznání nemoci z povolání je…

AktuálněDavidPojištění

David Kučera na iDnes komentuje, proč se firma pojišťuje proti riziku nemoci z povolání nebo pracovního úrazu, uvádí také proč je nutné žádost týkající se uznané nemoci nejdříve…

Uznání nemoci z povolání je byrokracie